Evolutie Biologie | Toets Evolutie Biologie      

Module 20.2

 

Cremers, DLJ

1-2-2001

VRAAG 4
De oudste overblijfselen van Homo sapiens in Zuid-Amerika zijn niet ouder dan 13.000 jaar, terwijl die uit Afrika teruggaan tot 200.000 jaar geleden. De verklaring voor het feit dat er geen oudere mensachtige fossielen in Zuid-Amerika aangetroffen worden is:
ANTWOORD:
Homo sapiens ontstond pas 200.000 jaar geleden in Afrika en migreerde via AziŽ en de (toen droog liggende) Beringstraat naar Amerika, waar hij niet eerder dan 13.000 jaar geleden arriveerde.
Alle Amerikaanse fossielen ouder dan 13.000 jaar zijn verloren gegaan door de geodynamische veranderingen die volgden op een meteoriet-inslag in Midden-Amerika.
Het ontstaan van Homo sapiens uit Homo erectus in Amerika vond veel later plaats dan elders ter wereld, vanwege het koudere klimaat.
Pas toen de volkeren in Zuid-Oost AziŽ ongeveer 15.000 jaar geleden de scheepsbouw voldoende beheersten is Homo sapiens de Stille Oceaan overgestoken en heeft hij via de Polynesische eilanden Amerika bereikt.
HINT:
Goed. Dit is inderdaad de meest aannemelijke theorie, die wordt ondersteund door gegevens over de genetische samenstelling van de oorspronkelijke volkeren in verschillende gebieden op aarde (zie Fig. 20-19).

Log uit